Suede & Nubuck

Door Kim - 12 mei 2023 - Schoenverzorging

Suède is de binnenzijde van de dierenhuid, ook wel de vleeszijde genoemd. Het leer heeft een geborstelde structuur en wordt licht geslepen. Zo krijgt het een vezelachtige look. 
Nubuck is van oorsprong gladleer, ofwel de buitenkant van de dierenhuid. Bij nubuck is het gladleer licht geschuurd waardoor er een fluweelachtige uitstraling ontstaat en het zacht aanvoelt. Het uiterlijk komt ongeveer overeen met suède, maar is wat steviger en oogt fijner. 
Suède en nubuck hebben een open en dus absorberende structuur. Ze zijn daardoor zeer gevoelig voor vocht en vuil.
 


Wat betekend dat voor de verzorging?

Het is extra belangrijk om vocht en vuil geen kans te geven door het materiaal vóór en tijdens gebruik goed te beschermen. Dit kan door de schoenen in te sprayen met Collonil Carbon Pro. Dit is de sterkste allround bescherming en is dus ook geschikt voor suède en nubuck. Deze spray beschermt elke vezel van het leer door middel van een 'spray-on membrane'.  

Ondanks een goede bescherming kan het nog steeds voorkomen dat je een vlek krijgt op je suède of nubuck schoen. Op internet zijn veel ‘grootmoeders tips’ te lezen zoals: houd je schoenen boven hete stoom. Doe dit niet! Dit kan problemen geven met de lijmlaag in de schoen. Moderne lijmsoorten zijn tegenwoordig milieuvriendelijker, maar hitte lost deze lijm op (vroeger niet), waardoor de zool of voering kan loslaten. Daarnaast droogt stoom het materiaal uit waardoor het sneller schraal wordt. 
 
 
 
Wat je wel moet doen? Een Suède Nubuck Box gebruiken. Dit is een soort gum speciaal voor suède en nubuck. Hiermee wrijf je voorzichtig over de plek. Is de vlek hierna nog steeds zichtbaar? Gebruik dan de Collonil Clean & Care flacon. De Clean & Care bevat een reinigingsschuim dat mild genoeg is voor het materiaal. Behalve een reinigende werking biedt de Clean & Care ook een stukje verzorging.

Voor extra verzorging, en voor het opfrissen van de kleur, adviseren we de Collonil Nubuck + Textile flacon. Dankzij de spons op de flacon is het mogelijk om heel precies te werken. Dat maakt hem ook geschikt bij combinatiematerialen en lichte zolen of stiksels. 

Benieuwd naar onze collectie suède nubuck schoenen?