Materiaalsoorten

 

Verschillende materialen vragen om verschillende manieren van onderhoud. Wanneer je je schoenen op de juiste manier verzorgt, blijven ze langer als nieuw en kun je er langer van genieten. Goed voor je portemonnee en het milieu!
Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende materialen die je tegen kunt komen bij je nieuwe schoenen, mét tips over het onderhoud.

 
Leer

Leer is een sterk en ademend materiaal. Vocht en warmte gaan gemakkelijk door het materiaal heen. Hierdoor krijg je minder snel last van warme of vochtige voeten. Leer is eenvoudig  te verzorgen.

Beschermen
Leer bescherm je tegen vocht en vuil door een spray te gebruiken. Doe dit altijd vooraf en regelmatig tijdens het gebruik. Zo blijft het leer optimaal beschermd en blijft de ademende werking intact. In ons assortiment vind je twee soorten sprays voor lederen schoenen: Carbon Wax en Carbon Pro. Beide sprays geven een extreem sterke bescherming. De Carbon Pro is de sterkste allround bescherming en de Carbon Wax heeft daarnaast ook een verzorgende werking waardoor het leer gevoed wordt

Verzorgen
De juiste verzorging zorgt ervoor dat leer soepel, mooi en glanzend blijft. In ons assortiment vindt je de Carbon Gold Tube welke een goede verzorging is voor leer.
Voor extra verzorging kun je kiezen voor de Collonil Clean & Care pompflacon, deze is geschikt voor vrijwel alle materialen, is mild en heeft zowel een verzorgende als reinigende werking.

Reinigen
Het beste kun je je leren schoenen reinigen met de Muller and Sons Luxe uitwrijfborstel of een Carbon Premium microvezeldoek.


Suede en nubuck

Suede en nubuck zijn ook leersoorten, echter zijn ze een stuk zachter dan de opperhuid (gladleer). Prachtig materiaal met een zachte uitstraling en een heerlijk draagcomfort. Behandel het op de juiste manier om het materiaal zacht, soepel en schoon te houden.

Beschermen en verzorgen
Suede en nubuck kun je het beste beschermen met een beschermingsspray zoals de Carbon Pro. Deze spray zorgt voor een membraam laagje waardoor water en vuil niet in het materiaal kunnen trekken. De spray zorgt ook voor een kleuractivering waardoor de kleuren van het materiaal langer mooi blijven. Je kunt de 3x30 regel gebruiken:
Spray je schoenen elke 30 dagen in, op een afstand van 30 cm. en laat 30 minuten intrekken.

Reinigen
De suède nubuck box is een klein wonderblokje dat niet alleen vlekken verwijderd, maar ook bijvoorbeeld lijmresten. Het blokje heeft een zachte suède kant voor een milde reiniging en een crepe kant voor een meer grondige reiniging.

 


Textiel

Textiel is te onderscheiden in twee vormen: natuurlijke textiel en synthethisch textiel. Natuurlijk textiel is gemaakt van natuurlijke producten zoals katoen, linnen, jute, touw en raffia met als kenmerk dat ze een hoog absorberend vermogen hebben. Synthethisch textiel is gemaakt van Mesh, Dri-Fit en Acryl. Deze materialen zijn minder vocht absorberend. Vanwege de open structuur wordt vocht wel opgenomen maar minder goed vastgehouden. Ook zijn de materialen lichtgewicht. Vandaar dat textiel veelal gebruikt wordt bij sportschoenen.

Beschermen en verzorgen
Doordat natuurlijk textiel gemakkelijk vocht opneemt en ook langer vasthoudt, is het verstandig om dit materiaal goed te beschermen met water- en vuilafstotende producten. Textiel is gevoeliger voor vuil. Een goede bescherming vooraf, zorgt ervoor dat vuil zich daarna minder goed zal hechten aan het materiaal. De Carbon Pro spray heeft een krachtige werking en zeer geschikt om textiel te beschermen.

Reinigen
De Nubuck en Textile flacon verzorgt en frist de kleuren op van suède, nubuck en textiel. Dankzij de spons op de flacon is het mogelijk om heel precies te werken. Dit maakt hem ook geschikt op schoenen van combinatiematerialen en met lichte zolen of stikels. Sneakers of andere sportieve modellen met een lichte middenzool zijn eenvoudig te reiningen met de Carbon Lab Midsole Cleaner. Breng aan op de zoolrand met een schone doek en je schoenen zien er weer uit als nieuw!

 

Lak

Lak en hoogglans hebben een glanzende coating van wax, PVC of PU. Dit kan een glad en glanzend materiaal zijn of materiaal met daarin een print of reliëf verwerkt, zoals een kroko of slangenprint.

Beschermen, verzorgen en reinigen
Het grote voordeel van dit materiaal is dat het al voorzien is van een gladde laag, die eenvoudig schoon te maken is. Bovendien hechten vocht en vuil zich nauwelijk, waardoor impregneren in dit geval niet nodig is. Voor het materiaal lak kun je het beste een mousse gebruiken. Dit maakt het materiaal minder statisch en beter bestand tegen vuil. De Lack Mousse is hier uitstekend voor. Deze mousse behoudt de elasticiteit en glans van het lak. De toevoeging van elasticiteit verkleint de kans op scheurtjes in het lak. Bovendien heeft de mousse een anti-statisch werking waardoor het lak minder vuil aantrekt. De mousse is eenvoudig aan te brengen op de schoenen en hoeft alleen ingewreven te worden.

Ga terug