Voetproblemen herkennen

 • Branderige voeten

 • Scherpe pijn onder de voorvoet

 • Eeltvorming en likdoorns onder de bal van de voet

Deze klachten kunnen wij vaak met een eenvoudige oplossing verhelpen of verminderen.

 • Aanhoudende pijn onder de hiel

 • Een kloppend gevoel

 • Zwelling en kramp

Met al uw voetvragen kunt u bij ons terecht!

Video: Hielspoor

Video: Hielspoor

Video: Maten & meten

Video: Maten & meten

Video: Hallux Valgus

Video: Hallux Valgus

Video: Doorgezakte voorvoet

Video: Doorgezakte voorvoet

Hielspoor

Hielspoor, wat is het en wat kunt u eraan doen?

Hielspoor is een veelvoorkomende voetklacht waarbij er een stukje bot in de vorm van een doorntje aan het hielbeen groeit.

Het hielspoor zelf hoeft niet altijd tot klachten te leiden, maar uit zich vaak wanneer de structuur (pees) rondom het gebied van het hielspoor ontstoken raakt. De oorzaken van hielspoor zijn heel divers. De aandoening komt meestal voor uit overbelasting van de voet, een afwijkend looppatroon of een verkeerde voetstand. Ook kan een trauma door een ongeval, overgewicht, hardlopen, te lang staan, zwangerschap, korte kuitspieren en stijfheid in de achillespees tot hielspoor leiden.

Schoenen met een goede pasvorm en voldoende demping, kunnen hielspoor voorkomen. Mocht u toch last van hielspoor krijgen, dan kan het dragen van corrigerende ondersteunende en druk verlagende zooltjes voor voldoende verlichting en uiteindelijk voor genezing zorgen.

Het is erg belangrijk dat deze speciaal op uw voeten afgestemde zooltjes te dragen in goed passende en stabiele schoenen. De structuren die betrokken zijn bij het hielspoor moeten tijdens de dagelijkse belasting zoveel mogelijk worden ontzien en rust gaan vinden. Rek en strek oefeningen voor de kuit, een bezoek aan de podoloog/ podotherapeut en pijnstillers en onstekingsremmers dragen bij aan een voorspoedig herstel. In de meeste gevallen kan een ziekenhuis bezoek voorkomen worden door het dragen van goed passende schoenen die de voeten goed ondersteunen en bij iedere stap zoveel mogelijk demping geven.

5 tips voor diabetici

 1. Houd uw voeten in de gaten. 
  Uw voeten worden kwetsbaar en minder gevoelig. Als u een wondje niet voelt is de kans groot dat het erger wordt. Controleer daarom uw voeten minstens één keer per dag. Zorg daarbij voor goed licht en gebruik eventueel een spiegel. |

 2. Was uw voeten elke dag.
  Controleer eerst de watertemperatuur (36 graden is prima) met een thermometer. Was uw voeten grondig maar niet langdurig. Droog ze goed af, vooral tussen de tenen, met een zachte doek.

 3. Houd uw nagels in toom.
  Knip uw nagels recht af en maak de hoekjes minder scherp met een kartonnen nagelvijltje. Denk erom: kleine wondjes zijn uw grootste vijand! Gebruik daarom een veilige ronde schaar.

 4. Laat wondjes professioneel verzorgen.
  U kunt een wondje zelf ontsmetten en afdekken met een steriel gaasje. Laat er vervolgens een arts naar kijken. Gebruik geen zalf of gekleurde jodium, want dan kan de dokter de wond niet meer goed zien.

 5. Kies uw schoenen zorgvuldig.
  Schoenen voor diabetici moeten aan veel eisen voldoen, ze moeten niet te stijf en niet te soepel zijn en ze dienen ondersteuning te bieden zonder te knellen. En u wilt er óók modieus bijlopen! Ons personeel is speciaal opgeleid om diabetici te adviseren.
5 tips voor diabetici